Kiemelt főszponzor: Főszponzorok:

Kiöregedett korosztályából Teleki Andris

2017 szeptember 12.

Kiöregedett korosztályából Teleki Andris

Negyedik helyen végzett az U20-as világbajnokságon a magyar vízilabda-válogatott. A torna egyben azt is jelenti, hogy a csapat „kiröpül” az utánpótlás-korosztályból. Így már a felnőttek között bizonyíthat a szolnoki Teleki András is, akiről elismerően szólt Horkai György utánpótlás-kapitány is.

Az 1996-os atlantai olimpián a férficsapat szövetségi kapitánya volt Horkai György, aki hosszú és önkéntes száműzetés után az utánpótlás-válogatott élén tért vissza a medencék világába. Most újabb korszakot zár le a ’76-os montreáli olimpia bajnoka, hiszen az általa vitt korosztály kiöregedett. Ilyen formán „öregségi nyugdíjba vonul” Teleki András is. Szokatlan megállapítás egy 19 éves fiatalemberről, de az U20-nál följebb nincs még egy lépcső a vízilabdázásban.

– Mindenhol a világon képzett centerek vannak, nálunk a két világklasszis, Kis Gábor és Hárai Balázs mögött azért látni némi űrt… Bedő Krisztián nem fejlődött annyit, mint fejlődhetett volna, Mezei Tamás tetszik, ahogy hajt, megy előre, le a kalappal. De mögöttük tényleg bajok vannak– nyilatkozta a szövetség hivatalos honlapjának Horkai György, aki külön is kitért Teleki Andrásra. A szakember szerint „Jobbnak, sokkal jobb centernek tartom annál, mint ahogy el van könyvelve, tudom, ezt bizonyítja is majd a jövőben.”

– Andrison látszik a szolnoki nevelés – mondta már az Új Néplap megkeresésére a kapitány. – Magán viseli nevelőedzője, Urbán Lajos stílusjegyeit. Négy világversenyen voltunk együtt, mindig nagyon meg voltam vele elégedve. Nagyon szorgalmas, nagyon nagy alázattal van a sportág iránt. Nagyon jól tudja megtartani a pozíciót, azaz jól áll a lábán, szép számmal hozza a csapatnak az ítéleteket is. De még nem érett játékos. Sok gyakorlásra, nagyon sok játékidőre van szüksége ahhoz, hogy továbbfejlődjön. Éppen a több játéklehetőség miatt nem gondolom, hogy jó ötlet lenne már most egy nagycsapathoz szerződnie. De van benne potenciál. Olyan center, akit nem tudok Kis Gáborhoz hasonlítani, hiszen Kicsinek brutális a fizikuma. De nem nagyon vethető össze a játéka Molnár Tamáséval sem. Andris nem szerez annyi akciógólt, nem olyan technikás. Még. De az látszik rajta, hogy mindkettőjüktől sokat tanult. Bár semmiről sincs lekésve, hiszen alig 19 éves. És a centeré nem az a poszt, ahol ilyen fiatalemberek kimagasló szinten tudnának játszani.

A megszólított, a pólós karrierjét Szolnokon kezdő Teleki András jól megérdemelt pihenőjét tölti Szolnokon. Be kell osztania idén is a nyaralásra szánt időt, hiszen a válogatott felkészülése és a nyárra eső világversenyek miatt idén is csak két hét vakáció jut neki.

– A kapitány úr minden egyes, rólam mondott szavával egyetértek – reflektált a szakvezetője által megfogalmazottakra a fiatalember. – Tavalyhoz képest szerintem fizikálisan is sokat léptem előre, de játékban is fejlődtem. Jól érzem magam a bőrömben, bár most már egy kicsit fáradt vagyok. A nagyszülőket látogatom meg, a szüleimmel, testvéreimmel szeretnék minél több időt eltölteni, mert mostanában nem találkoztam velük túl sokat. Most leginkább az itthoni pihenésre van szükségem. Nem tartanám jó ötletnek, ha valaki azt mondaná, hogy ugorjunk le egy hétre a Balatonra fürdeni. Ezen a nyáron is voltam éppen eleget vízben.

Azt tudni kell, hogy Teleki Andris, továbbra is a Szolnoki Dózsa vízipólósa, aki az előző két szezont kölcsönben a KSI soraiban töltötte. Csapatukban csaknem mindenki ifi és juniorkorú, sajnos nem tudtak megkapaszkodni a felnőtt OB I-ben. Igaz, a korosztályos bajnokságot megnyerték. A szolnoki klub a több játéklelehetőség reményében következő szezonra kölcsön adja Andrist, akinek két komoly ajánlata is. – Nem szeretnék semmit sem elkiabálni, napokon belül eldől, hogy hol folytatom a pályafutásomat – mondta Teleki Andris.

Forrás: Új Néplap
Fotó: Mészáros János 

468 ad