Kiemelt főszponzor: Főszponzorok:

Zsombor felvette az utazótempót

2018 augusztus 17.

Zsombor felvette az utazótempót

A Szolnoki Dózsa vízilabda-csapatának tizenhat esztendős balkezes átlövője, Szeghalmi Zsombor korosztálya kimagasló tehetsége. A 194 cm magas játékos a 2002-es születésűek magyar válogatottjának csapatkapitánya, továbbá az U18-as nemzeti csapatnak is tagja, amelynek soraiban a jelenleg is a világbajnokságon szerepel. A szakemberek szerint képességei alapján a határ pedig csak a csillagos ég számára.

– Hogyan került kapcsolatba a sportággal? 

– Hétéves koromban úszóként kezdtem, majd két év elteltével többen is javasolták, hogy próbáljam ki a vízipólót, ami nagyon hamar megtetszett. Hangay Róbert edző irányításával nagyon sok különedzést végeztem az utóbbi években, ezeken főként a kapura lövéseket gyakoroltam, hogy minél több fajta módon és helyzetből el tudjam lőni pontosan a labdát. Az utánpótlásban főként rosszkéz hátul, átlövőként játszok, míg a felnőttek között a szélen kapok általában lehetőséget és ezért is fontos, hogy bárhonnan, a kapu bármelyik pontját képes legyek kilőni. Az egyesületi tréningek mellett pluszban úszóedzéseken is részt vettem nyaranta Takács Zoltán irányításával, ezek hatására fejlődött az állóképességem, illetve fokozatosan egyre több gólt lőttem megúszásból. A kezdősebességem a magasságomból adódóan nem a legjobb, viszont amikor felveszem az utazótempót, akkor már a leggyorsabbak közé tartozom utánpótlás szinten. A kondicionális tréningeket illetően az előző szezonig csakis úgynevezett „saját testsúlyos” gyakorlatokat, fekvőtámaszt, húzódzkodást, guggolást végeztem, de mostantól már súlyokkal is dolgozok.

– Mióta dolgozik a felnőtt együttessel?  

– Egy éve edzek a Szolnoki Dózsa felnőtt csapatával délelőttönként, míg délután főként az utánpótlással. A következő szezontól azonban már szinte csak a nagy csapattal fogok tréningezni és külön edzéseket végzünk majd a csapat másik két fiatal tagjával, Teleki Andrással és Szathmári Kristóffal. Egyénileg is képeznek bennünket, hogy minél előbb felvegyük a világklasszisok ritmusát. A tizennégyes keretnek a tagja lettem, így megvan az esélye, hogy minden találkozón játéklehetőséget kapok Zsivko Gocicstól.

– A Dózsa reménysége a tanulást sem hanyagolja el… 

– A Varga Katalin Gimnáziumba járok, ahol szintén mindenben segítenek, támogatják, hogy sportolok. Egyéni tanítási rend szerint tanulok, ezáltal vehetek részt a klub délelőtti edzésein, de ettől függetlenül természetesen ugyanúgy számot kell adnom a tudásomról. Magántanárokhoz járok és ők segítenek abban, hogy pótolni tudjam azokat az órákat, amelyeken a meccsek vagy éppen edzések miatt nem tudok jelen lenni. Amellett, hogy sikeres vízilabdázó szeretnék lenni, az egyetemi diploma megszerzése is elvárás saját magammal szemben.

Klasszisok nyomdokain halad 

Szeghalmi Zsombor tavaly megkapta a Szalay Iván díjat, amelyet minden évben a legtehetségesebbnek vélt fiatalok érdemelnek ki. Korábban ezt az elismerést olyan későbbi klasszisok kapták meg, mint Kis Gábor, Hosnyánszky Norbert, Varga Dénes vagy éppen Vámos Márton. Amellett, hogy a serdülő bajnokság egyik legeredményesebb góllövője volt a 2017/2018-as idényben, a felnőtt OB I/B gólkirálya lett a huszonhárom meccsen elért 78 (!) góljával. Nyolc OB I-es mérkőzésen szállt vízbe eddig, illetve a Magyar Kupában is szerephez jutott Cseh Sándornál a Dózsában, így kétszeres kupagyőztesnek és egyszeres magyar bajnoknak vallhatja magát.

Szöllősi Péter (Új Néplap)

468 ad