Fő támogatóink:
Kiemelt támogatóink:
 

1921-1950 Szolnoki MÁV

Posted on 2017 szeptember 12.

Pilczer Sándor rendezte az első úszóversenyt a Holt-Tiszában és 1921-ben ő alakította meg a szakosztályt is (Szolnoki MÁV).

1926-ban Péccsel egy időben kezdődött a Szolnoki Máv-nál az 50 méteres uszoda szépítése. 1928. november 18-án már erről cikkez a Nemzeti Sport: “Amit a nagy Budapest tanulhat a kis Szolnoktól: a Szolnoki MÁV az ország első egyesülete, amelynek saját uszodája van!

1929. augusztus 11. X. Úszó Kongresszus, melynek eseményei között már szerepel vízipóló mérkőzés. A kongresszusi díjat a MESE nyerte meg a SZUE előtt.

1933. augusztus 6-án rendezték meg Szolnokon az Országos Vasutas Liga úszóversenyt és vízipóló-döntőt. A döntő MÁV sikerét hozta, a Miskolci VSC ellen győztek 8:2 -re.
Ez időben a MÁV vízipóló csapatának a tagjai a következők voltak: Modla (kapus), Sipos, Acsádi, Pásztor, Horváth I, Horváth II, Csató, Kolesánszky, Kocsis, Bokor.

1934 augusztus 9-én kerületi vízipóló bajnoki döntő első fordulója volt Szolnokon: Szolnoki MÁV-HTVE 3:3. A második forduló Hódmezővásárhelyen: Szolnoki MÁV-HTVE 3:3, így a Délkerület bajnoka lett a MÁV.

1936 nyarán a vízipóló-csapat csak Sándorral, Rényivel, Dékánnyal és Hontival bővült együttes jelentősen visszaesett, késik az utánpótlás. (A MÁV 1936-ban utolsó lett a B osztályú bajnokságban, s majdnem kiesett.)

Általános visszaesést mutatott, hogy 1937. Augusztus 13-14-én a kétnapos országos vidéki úszó és vízilabda bajnokságon a szolnokiak jelentős sikereket nem értek el.

1938 nyarán: Szolnoki MÁV- KTSE 5-2 (3:0). Ezt a döntő jellegű vízipóló mérkőzést a MÁV biztosan nyerte, győzelmével a másodosztály bajnoka lett, így visszakerült a B osztályba. Góldobók: Pásztor (3), Gombos(2).

1940 nyarán a csapat meghatározó játékosai a következők voltak: Bartha, Fodor, Kocsis, Dékány, Retkes, Gombos, Modla, Borhy, Honti I. (A szigorú gazdálkodásra jellemző, hogy a versenyzőknek félbérletet kellett fizetni az uszodába.)

1941 januárjábanKocsis Gyulát és Modla Sándort a két legrégibb MÁV vízipólózót díszes emlékserleggel jutalmazták.
1941 tehetséges vízipólózói: Bartha, Horváth, Kocsis, Dékány, Hasznos I, Hasznos II, Fodor, Bozsó, Kékesi I, Kékesi II, Bükkösi. Az augusztus 19-20-án Szolnokon megtartott országos vasutas bajnokságon – mintegy 800 néző előtt – pontversenyben első Szeged, második Szolnok, harmadik Szentes. Ebben az időben valamennyi fiatal úszó igen tehetséges vízilabdázó is volt.

1942 augusztusában Kunszentmiklóson a Szolnoki MÁV 1 ponttal lett második a Duna-Tisza-közi vízilabdatornán.

1943 őszén Hasznos II. István Budapestre igazolt.
A második világháború bombázásai a szolnoki sporttelepet sem kímélték, a vízszolgáltatás vontatottan haladt, de a számos nehézség ellenére az úszó- és vízilabdaedzések tovább folytak.

A Tisza Vidék 1946 szeptember eleji száma ezt írja: “A MÁV vízilabdázói az első osztályba jutásért jó esélyekkel küzdenek”. Az eredmény: Tipográfia-Szolnoki MÁV 3:1 (0:1). Bírói műhibák miatt a mérkőzés botrányba fulladt és óvás alatt állt. November 10-én megismételték az összecsapást, ismét a fővárosiak nyertek.

1949. május 1-én megnyitották a szolnoki Damjanich Népuszodát, mely mai napig a vízilabdázók otthona.

Források: 
MÁV-MTE krónika (Deme Zoltán, Tenyeri István, Vincze János),
A szolnoki vízilabda krónikája (Varga Lajos),
40 év krónikája (Varga Lajos).

468 ad