Fő támogatóink:

Bányai Márk: „Örülök, hogy tudtam segíteni a csapatnak”

Posted on 2020 október 01.

Bányai Márk: „Örülök, hogy tudtam segíteni a csapatnak”

Lehet mondani, hogy kiváló propagandája volt a vízilabdának a Magyar Kupa döntője, hiszen a Margitszigeten telt ház, míg a televízió képernyője előtt több száz ezren követték figyelemmel a Ferencváros–Szolnoki Dózsa finálét. A címvédő zöld-fehérek heroikus csatában ötöspárbajban szerezték meg a kupagyőzelmet a szolnoki csapat orra előtt, amelynek egyik legjobb embere a kapus, Bányai Márk volt. A mindössze húszéves hálóőrrel a minap beszélgettünk.

Talán sokan nem is tudják, hogy a szolnoki legénység első számú kapusa, a világ- és Európa-bajnok Nagy Viktor is nevezve volt a Magyar Kupa mérkőzéseire. Igen ám, de betegsége után terheléses vizsgálaton vett részt, annak eredményeit pedig nem kapta meg a klub, ezért elővigyázatosságból nem szerepeltették. Bányai Márk, aki a Szentes és a Tatabánya elleni bajnoki meccseken is jól védett, az elmúlt hétvégén a BVSC elleni elődöntőben és a kupafináléban is kitett magáért.

– Nagyon sajnáljuk, hogy nem sikerült megnyernünk a Magyar Kupát, a serleg egyik füle már a kezünkben volt, de három másodperccel a vége előtt Kállay Márk révén egyenlített a Fradi – emlékszik vissza a döntő végjátékára, Bányai Márk. – Az ötöspárbaj pedig amolyan orosz rulett, belehibáztunk, így a Fradi megvédte címét.

– Jól láttuk, hogy a meccs utáni eredményhirdetésen nem tudtak igazán örülni az ezüstéremnek?
– Azt gondolom, hogy ezen nem lehet csodálkozni, hiszen nagyon közel voltunk a kupagyőzelemhez. Az egész csapat nagyon el volt szontyolodva, pedig mindenki kitette a szívét-lelkét a pályára, mégsem sikerült. Később bejött az öltözőbe vezetőedzőnk, Zsivko Gocics mellett Kovács István szakmai igazgató is, aki gratulált nekünk, mondta, hogy fel a fejjel, büszkék lehetünk az egész sorozatban nyújtott teljesítményünkre, a második helyezésünkre.

– Bányai Márk nevét ezentúl nemcsak a vízilabdacsaládban ismerik, hanem ország-világ láthatta, hogy milyen teljesítményre képes a kapuban. Mit szól hozzá?
– Örülök, hogy Viktor távollétében tudtam segíteni a csapatnak. Nagyon igyekeztem, hogy ne okozzak csalódást, és azt hiszem, megoldottam a feladatomat. Különösen a BVSC elleni elődöntő sikerült jól mindannyiunknak, hiszen közel húsz percig nem kaptunk gólt. Mint már beszéltünk róla, a világ legjobb csapatai közé sorolt Ferencváros sem tudott bennünket legyőzni a rendes játékidőben.

– A BVSC-vel szembeni hetvennégy százalékos védési mutatója igazán elismerésre méltó. Hogyan sikerült így elkapnia a fonalat?
– Nagyon nagy segítséget kaptam a védőktől, kiválóan blokkoltak, takarták a kapu egyik oldalát, így nekem csak a másikra kellett figyelnem. Mondjuk, ez nem olyan egyszerű, igazi csapatmunka volt, és ez a lényeg.

– Nagy Viktor mit szólt a teljesítményéhez?
– Azt kell mondanom, hogy nagyon jó a kapcsolatom Viktorral. Mindenben segít, támogat, átadja a tudását, nagy öröm számomra, hogy a csapattársa lehetek. A kérdésre válaszolva: megdicsért, ami nekem dupla öröm, és segített feldolgozni a vereséget.

– Mi a további a programjuk?
– Edzőnk, Zsivko Gocics két nap szabit adott, de én már kedden este lementem a fakultatív edzésre. Kell a munka, hiszen sok volt a kihagyás a karantén miatt, ráadásul csütörtökön már bajnoki meccsünk lesz Debrecenben, szombaton pedig fogadjuk az Újpestet.

– Mit várnak a bajnoki folytatástól?
– Azon leszünk, hogy ne a Fradi örüljön a bajnokság végén, hanem a mi csapatunk!

Névjegy:
Bányai Márk
Született:
1999. december 8., Nagyvárad
Sportága: vízilabda
Posztja: kapus
Eddigi csapatai: Bp. Honvéd, KSI, Szolnoki Dózsa
Legjobb eredményei: U18-as vb-bronzérem, Magyar Kupa-ezüstérem
Iskolai végzettsége: érettségi, a Testnevelési Egyetem szakedzői szakának hallgatója
Magánélet: kapcsolatban

Forrás: Új Néplap
Fotó: Illyés Csaba

468 ad