Fő támogatóink:

Kupadöntő előtti hangadó

2021 április 23.

Kupadöntő előtti hangadó

Szombaton este 19.15-kor kezdődik a Szolnoki Dózsa–OSC Újbuda Eurokupadöntő első találkozója, a Vízilabda Arénában

A múltról annyit, hogy a LEN Eurokupa sorozatot az 1992–93-as évadban írták ki először, az első győztes az Újpest volt, amely háromszor hódította el a trófeát. A további magyar csapatok közül a Ferencváros kétszer, míg a Szeged csapata egyszer diadalmaskodott. Érdekesség, hogy a második számú európai kupában korábban egyszer, 1997-ben rendeztek magyar döntőt, akkor az Újpest győzött a Ferencvárossal szemben. A kupa címvédője a francia CN Marseille gárdája, amely a legutóbbi fináléban a montenegrói Jadran Herceg Novit múlta felül.

Egy biztos idén május 8-án, akkor rendezik majd a visszavágót, új név kerül majd a serlegre. A nemzetközi sorozatokat nézve az OSC 1979-ben nyert utoljára nemzetközi kupát, akkor a BL-elődjében, a Bajnokcsapatok Európa Kupájában végeztek az első helyen. A Szolnok pedig 2017-ben a Bajnokok Ligájában bizonyult a legjobbnak. Ha a két csapat egymás elleni döntőit nézzük az OB I.-ben és a Magyar Kupában, rendre szolnoki győzelem született az elmúlt tíz évben. Sőt a felek a Bajnokok Ligájában is összemérték az erejüket, méghozzá a 2014 ősszén a selejtező harmadik fordulójában, amikor a fővárosban 11–11-es döntetlent játszottak, míg a Vízilabda Arénában 11–9-re nyert a Dózsa, és feljutott a főtáblára. Rá térve az idei évadra, egyik csapatnak sem sikerült feljutnia a BL-főtáblájára, ezért szerepeltek az Eurokupában, amelyben ugyebár az idén még nem találkoztak. Ellenben a honi bajnokság alapszakaszában már kétszer is játszottak egymással a felek. Az ősszel Szolnokon 10–7-re nyert a Dózsa, majd március utolsó napján a fővárosban egy színvonalas és izgalmas csatában 15–15 lett a végeredmény, és az igazság szerint egyik csapat sem érdemelt vereséget.

Jansik Dávid, a szolnokiak bekkje csapatával egyetemben az Eurokupa kivételével már minden klubtrófeát bezsebelt. – Reméljük sikerül az újabb kupagyőzelem, de ahhoz két kőkemény meccset kell megvívnunk az OSC-vel – mondta lapunknak a játékos. – Két közel egyforma képességű csapat csatájában pedig minden megtörténhet, mint azt legutóbbi bajnoki összecsapás is megmutatta. A fővárosi együttes játéka pár húzóemberre épül, akkor lehetünk nyerők, ha sikerül őket semlegesítenünk. Az lenne az ideális, ha egy két gólos előnyt szereznénk a jövő heti visszavágóra, de akkor sem dőlünk a kardunkba, ha döntetlenre végzünk. Mint mondtam két hasonló szintű, jó formában lévő csapatról van szó. Nem feledve, hogy két mérkőzésen fog eldőlni a kupasorsa, remélem a mi javunkra.

A Dózsa vezetőedzője, Zsivko Gocics, játékosként, amit lehet minden egyes trófeát megnyert pályafutása során. Most arra készül, hogy tanítványaival egyetemben elhódítsa az Eurokupát.

– Kétszer is játszottunk a bajnoki szezonban az OSC-vel szemben – mondta a szakember. – Bő fél éve 10–7-re nyertünk hazai medencében, de azt a meccset nem szabad figyelembe venni, akkor mindkét csapatból többen bajlódtak sérüléssel és betegséggel. Nem régiben pedig döntetlenre végeztünk a a fővárosi csapattal szemben, egy nagyon jó mérkőzésen. Egy biztos csapatunkat nem kell motiválni, hiszen kupadöntőről van szó. Minden szinten felkészültünk a mérkőzésre. Most nem négy, hanem nyolc negyeden át kell be bizonyítanunk, hogy jobbak vagyunk vetélytársunknál.

Az Eurokupa odavágóját zárt kapuk mögött rendezik, a szombaton 19.15-kor kezdődő összecsapást a DigiSport2 közvetíti élőben.

Forrás: Új Néplap, Szoljon.hu
Fotó: Illyés Csaba

468 ad