Fő támogatóink:
Kiemelt támogatóink:
 

Tisza-parti rangadóval rajtolunk

Posted on 2023 szeptember 13.

Tisza-parti rangadóval rajtolunk

Szerdán megkezdődnek a 119. vízilabda-bajnokság a küzdelmei, amely a válogatott nemzetközi kötelezettségei miatt rendhagyó lesz a következő évadban. Csapatunk a Szolnoki Dózsa Praktiker két fronton is érdekelt lesz, ugyanis a bajnokság mellet az Eurokupában is indul.

Elöljáróban annyit, hogy a jövő évi világversenyek miatt rendhagyó lesz a magyar élvonal bajnoki programja. Aki nem tudná jövő januárban rendezik az Eb-t Izraelben, míg februárban a vb-t  Katarban. Július 26-tól pedig már a párizsi ötkarikás játékokon lesz jelenése válogatottunknak, amely augusztusban megnyerte a fukuokai vb-t , amivel megszerezte az olimpiai kvótát.

Mivel a bajnokság gyakorlatilag leáll két és fél hónapra, ezért a menetrend különleges lesz, csupán egy fél alapszakaszra jut idő, ami december 2-án zárul. A honi szövetség honlapja szerint ezt követően felsőházra és alsóházra osztódik a mezőny, és ezen belül játszanak egy kört a csapatok. A középszakaszba viszik az egymás elleni eredményeket az adott „házban” érdekelt együttesek, és ellentétes pályaválasztói joggal vívják az újabb meccseket (februártól), a felsőházban nyolc, az alsó házban hat fordulót. Ezt követi a rájátszás a szokásos 7 megszerzett pontig az elődöntőkben, illetve a további keresztbejátszásoknál, míg a döntőben és a helyezésekért folyó párharcokban két meccset kell nyerni a minél jobb helyezéshez.  Arról azonban egyelőre semmit sem tudni, hogy mit csinálnak majd a klubcsapatok december elejétől február végéig…

Tehát legelőször az alapszakaszra kell koncentrálniuk a csapatoknak, köztük a szolnokiaknak is. Visszatekintve az elmúlt évadra, a Tisza-partiak sokáig harcban álltak a legjobb négy közé jutásért, ám a végén csak a hatodik hely jutott nekik.  A következő szezonban is mezőny első harmadába vágynak a dózsások, akiknél egy távozóval Belényesi Dávid (Nagyvárad) szemben, két érkező Böröczky Marcell (FTC) és Ionescu Erik (UVSE) volt.  A Magyar Kupa küzdelmein már túlvannak az együttesek, a szolnokiak azonban elbuktak az OSC elleni negyedöntős párharcban. A trófeát ismét a Ferencváros hódította el, amely a bajnoki címnek is toronymagas esélyese.  Mögötte a Vasas, az OSC, a Honvéd és a Szolnok vetélkedhet a további előkelő helyezésekért.

  • Egyértelmű, hogy a mezőny első harmadában, minél előrébb akarunk végezni – mondta lapunknak Hangay Zoltán, a Szolnoki Dózsa Praktiker vezetőedzője. – Már a szezon eleje nagyon zsúfoltnak ígérkezik, hiszen szerdán 17 órától Szegeden, majd szombaton 16-tól hazai medencében a Miskolccal játszunk. Jövő csütörtökön pedig Franciaországba utazunk Eurokupa meccsekre, ahol három kőkemény összecsapás vár ránk. Egyelőre nem is szeretnék a nemzetközi kupával foglalkozni, a bajnoki nyitányon szeretnénk szerencsésen túl lenni. Tavaly 9–8-ra kikaptunk Szegeden, ezért most revánsot akarunk venni. Sokat dolgoztunk, amit elterveztünk azt megcsináltuk.  Ha csak saját magunkra figyelünk, és azt játsszuk, amit tudunk, akkor nem lehet baj a heti rajton.

 Erős csoportba kerültünk

Az Eurokupa első selejtezőtornáját szeptember 22-23-24-én rendezik meg, a továbbjutáshoz az első két hely valamelyikét kell megszerezni.  A 2021-ben kupagyőztes Szolnoki Dózsa Praktiker gárdája a C jelű négyesbe került két francia csapat a házigazda Tourcoing és a Pays d’Aix, valamint az olasz Trieszt társaságában.  Érdekesség, hogy a tavalyi évadban az utóbbi két együttessel is találkoztak Jansik Dávidék. A Pays d’Aix-t az első körben 11–7-re győzték le, a negyeddöntőben azonban Trieszttől kétszer is egy gólos verséget szenvedtek. A Tourcoing játékerejéről pedig annyit, hogy a hétvégi BL-selejtezőben 10–5-re verték az OSC-t, úgy hogy ellenük sem lesz könnyű játszani.

Forrás: Új Néplap. szoljon.hu
Fotó: Illyés Csaba

468 ad