Fő támogatóink:

Új légiósok csapatunkban

Posted on 2021 július 12.

Új légiósok csapatunkban

Több más labdás sportággal ellentétben a vízilabdacsapatoknál már kialakultak a következő évad játékoskeretei. A bajnoki címvédő és Eurokupa-győztes ­Szolnoki Dózsánál már csak egy kérdőjel van, ugyanis Nagy Viktor kapus csak az olimpia után dönti el a hogyan továbbot.
Mint azt már hí­reltük, a három távozó szerb vízilabdás közül Filip Filipovics az Olym­piakosz Pireusz, Dusko Pi­jetlovics és Radomir Dra­sovics pedig a Novi Beograd játékosa lesz a következő évadban.

Akkor nézzük az érkezőket: centerposztra a 23 éves, holland Bilal Gbadamassit szerződtették, a 195 centiméteres játékos két évet lehúzott a Partizan Beogradban, ám a koronavírus-járvány miatt hazatért, „beugróként” a bajnoki negyeddöntős a Twente csapatában játszott. Rosszkéz-oldalon fog szerepelni a 24 éves, horvát Ivan Zovic, aki koronavírus-járvány előtt a Jadran Split­ben játszott balkezesként, majd a Spandauhoz igazolt Berlinbe, de Németországban leállt a bajnokság, így fél évet ismét a Splitben töltött. A Dózsa harmadik külföldi vízipólósa a 19-szeres horvát válogatott, Kris­tijan Milakovic, aki évekig a Mladost Zagreb­ben szerepelt, most az olasz első ligából érkezik, ahol előbb a Savonában, majd a Triesztben játszott. A 29 esztendős, 203 centis vízilabdázó több poszton is használható, elsősorban kapásoldalon érzi jól magát, de bekként is bevethető.
A mindössze 18 esztendős Pető Attila pedig a KSI csapatából érkezik, az átlövő 48 találatot jegyzett az elmúlt OB I.-es szezonban. Nagy visszatérő a kapus, Gárdonyi András, aki harmadszorra igazol Szolnokra, hiszen először 2005-ig, majd 2009–12 között volt a klub játékosa. Ezt követően nyolc évet töltött a Ferencvárosnál, amellyel honi bajnoki és kupasikereket, valamint két éve Bajnokok Ligája-győzelmet szerzett. Mint megtudtuk, most nemcsak kapusnak, hanem a fiatal játékosok egyfajta mentorának is kell lennie az előttünk álló időszakban.
A hazai idény ismét a Magyar Kupával kezdődik, az első fordulót szeptember 3–5-én rendezik meg. Rá három napra rajtol a tizennégy csapatosra szűkített OB I.-es bajnokság. Az élvonalbeli küzdelmekben oda-vissza játszanak egymással a felek. Az alapszakasz utolsó fordulóját április 9-én rendezik meg. A rájátszás rajtjára azonban közel két hónapot kell várniuk a csapatoknak. Ugyanis május 13. és 29. között rendezik meg Japánban, nevezetesen Fukuokában a világbajnokságot.
A bajnoki folytatásról annyit, hogy a rájátszásban az 1–12. helyezett csapat vesz részt, a szokásos párosítás (1–4., 2–3. stb.) alapján az egyik fél hetedik pontjáig küzdenek egymással. A döntő az egyik fél második győzelméig tart, a bronzéremért páros mérkőzést játszanak, az 5–11. helyért pedig ismét az egyik fél hetedik pontjáig tart a küzdelem. Az alapszakasz 13. helyezettjére két győzelemig tartó osztályozó vár, a 14. helyezett kiesik.
Mindezt még össze kell hangolni a nemzetközi kupasorozatokkal. A Nemzeti Sport információi alapján a Bajnokok Ligája főtábláján ismét tizenhat gárda lesz érdekelt. A háromfordulós selejtezőket szep­tember 24. és október 20. között rendezik. A főtáblán október 26–27-én lesz az első kör, a világbajnokság előtt pedig a 12. fordulóig jutnak el a résztvevők. A vb után még lejátsszák a maradék két kört. Ami biztos, a nyolcas döntő Belgrádban június 30–július 2. között lesz. Mindebből kiderül, hogy a legutóbbi idény sem volt könnyű, de a következő még nehezebb lesz, hiszen a legjobbakra 11 hónapos szezon vár. Nem feledve, hogy az olimpiát követő idényről beszélünk.

 

Csapatunk várható kerete
Játékosok: Angyal Dániel, Bányai Márk, Bilal Gbadamassi, Gárdonyi András, Ivan Zovic, Jansik Dávid, Kristijan Milakovic, Konarik Ákos, Kovács Gergő, Nagy Ádám, Pető Attila, Schmölcz Norman, Szeghalmi Zsombor, Teleki András.
Vezetőedző: Zsivko Gocics. Edző: Hangay Zoltán, Vincze Gergő. Szakmai igazgató: Kovács István.

Fotó: Illyés Csaba
Forrás: Új Néplap, Nemzeti Sport

468 ad