Fő támogatóink:
 

Zsivko Gocics tizenegy esztendő múltán búcsúzik a szolnoki vízilabdaklubtól

Posted on 2022 június 20.

Zsivko Gocics tizenegy esztendő múltán búcsúzik a szolnoki vízilabdaklubtól

A magyar vízilabda történelmében Zsivko Gocics az egyetlen külföldi, aki vezetőedzőként bajnoki címet és nemzetközikupa-győzelmet szerzett csapatával. Miután játékosként és edzőként is maradandót alkotott Szolnokon, most úgy döntött, hogy tizenegy év után távozik a Dózsa soraiból, minden bizonnyal határainkon túl próbál szerencsét. Erről is beszélgettünk a szerb származású sportemberrel.
– A hétköznapokban, a médiában mindig szívesen beszél magyarul, árulja már el, hogyan tanulta meg ilyen jól a nyelvünket?
– Kezdjük az elejéről, tizenegy évvel ezelőtt az olasz Latina csapatától igazoltam Szolnokra. Mindenképp meg akartam tanulni magyarul. Ekkor ajánlottak egy olasz–magyar tanárt, vele könnyebb volt elsajátítani a magyar nyelvet, ami nem egyszerű, de szerencsére jó a nyelvérzékem, és sokat is dolgoztam, hogy ilyen szinten beszéljem. Tegyük hozzá, amikor Olaszországban a La­ti­ná­ban, és Oroszországban a Di­na­mo Moszkvában játszottam, szorgalmasan tanultam mindkét ország nyelvét. Úgy vagyok vele, ha egy adott országban munkát kapok, biztosítják a családom megélhetését, akkor megtisztelem őket azzal, hogy megpróbálom a nyelvüket elsajátítani.
– Tizenegy éve, amikor megérkezett Szolnokra, milyen körülmények fogadták?
– A mostaninál jóval szerényebb, de a vezetők felvázolták előttem a célokat és a lehetőségeket. Akkor már tudvalévő volt, hogy rövid időn belül lesz saját fedett uszodánk, és a klub vezetői, dr. Nyerges Zsolt és Kovács István elmondták, egy minden szinten erős csapatot akarnak építeni. Rá két évre már bajnoki és kupadöntőt játszottunk, igaz, csak ezüstérmeket szereztünk. Aztán 2015-ben már bajnoki címet ünnepeltünk, és a barcelonai BL hatos döntőbe is bejutottunk.
– Gondolom, azért a sikerek nem maguktól jöttek.
– Nem, erről szó sincs, Cseh Sándor vezetőedző vezérletével nagyon sokat dolgoztunk, több mint 60 tétmeccset vívtunk egy szezonban. A sok munka és az odaadó játék 2017-ben csúcsosodott ki, amikor minden hazai és nemzetközi trófeát begyűjtöttünk. Senki nem tudott megelőzni bennünket, csak a győri kézilabdás lányok, akik több voksot kaptak nálunk az év csapata választáson. Büszke vagyok, hogy több mint hat éven át én voltam a csapatkapitány, valamint arra is, hogy a szerb válogatottal két olimpiai bajnoki címet nyertünk, mellette vb- és Eb-győzelmet ünnepelhettünk.
– Az utóbbi négy évadban viszont már nem játékosként, hanem vezetőedzőként szolgálta a klubot, nem is akármilyen eredményeket ért el a csapattal.
– Aki már csinálta, hogy játékosból vezetőedző lesz egy ugyanazon klubnál, azt tudja, hogy nem egyszerű feladat. Igyekeztem megbirkózni a nehézségekkel, több-kevesebb sikerrel. Ez egy igencsak embert próbáló munka, ám ha az eredményeket nézzük, különösen a 2020–21-es évad remekül sikerült. Igaz, a Magyar Kupában ötösökkel kikaptunk a Fraditól a döntőben. Azonban megnyertük a magyar bajnokságot és az Eurokupát is, ami egyben azt is jelenti, hogy a Szolnoki Dózsa az elmúlt tíz esztendőben minden magyar és nemzetközi címet begyűjtött, amit csak lehet. Azt sajnálom, hogy az elmúlt esztendő remeklését a világjárvány miatt nem láthatta a közönség. Tavaly nyáron az utóbb emlegetett csapatból meghatározó játékosok távoztak, betegségek és sérülések hátráltatták a munkát. Ennek ellenére a Magyar Kupában tartalékosan is ezüstérmesek lettünk, a bajnokságban pedig az elődöntőig meneteltünk, sajnos elmaradt az éremszerzés. Talán majd jövőre, de azt a csapatot már Hangay Zoli kollégám irányítja majd, aki egykoron játékostársam, az elmúlt négy évben pedig első számú segítőm volt.
– A hogyan továbbról mit tudhatunk?
– Pakol az egész család, egyelőre hazaköltözünk Belgrádba. Vannak ajánlataim, de még semmi konkrétum nincs. Nem lesz könnyű, mert különösen a nagyobbik fiam, a kilencesztendős Bogdan ezer szállal kötődik Szolnokhoz, hiszen itt járt oviba és iskolába, a sportiskolában kosárlabdázik. Tavaly nyáron, amikor otthon voltunk Belgrádban, már augusztus elején azt kérdezte: „Apa, mikor megyünk haza Szolnokra?”
– Kedden kezdődik a sportág világbajnoksága, gondolom, élőben fogja nézni a meccseket.
– Kedden Szegeden nézem majd az Egyesült Államok–Szerbia meccset. Szerb–magyar döntőt várok, de nem szeretnék jósolni. Egy biztos, közülük a jobbik csapat nyeri majd a világbajnokságot.

Névjegy:
Zsivko Gocics
Születési dátum: augusztus 22., Belgrád
Állampolgárság: szerb, magyar
Családi állapota: nős, két gyermek édesapja
Iskolai végzettsége: sportmenedzser, vízilabda-szakedző
Legjobb eredményei, játékosként: 2-szeres olimpiai bajnok, 2-szeres világbajnok, 4-szeres Európa-bajnok, Bajnokok Ligája-győztes, Európai Szuperkupa-győztes, 3-szoros magyar bajnok, 3-szoros Magyar Kupa-győztes, Magyar Szuperkupa-győztes
Edzőként: Magyar bajnok, Eurokupa-győztes

Forrás: Új Néplap
Fotó: Illyés Csaba

 

468 ad